Gorczyca

Gorczyca biała posiada pozytywne właściwości energetyczne, tzw. biostymulator zdrowia. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu, rzadsze występowanie infekcji dróg oddechowych, schorzeń alergicznych i szybsze cofanie się zmian chorobowych, zwłaszcza schorzeń ortopedycznych.
Emituje ona pozytywne promieniowanie bioenergoterapeutyczne o bardzo dużej mocy.

Jedno jej ziarenko o średnicy 2 mm wytwarza biopole o promieniu około 10 cm, co stanowi rekord spośród zbadanych do tej pory roślin i organizmów. Wpływ tego promieniowania na ludzki organizm jest postrzegany jako bardzo pozytywny (poprawa samopoczucia, wzrost odporności, przyspieszenie leczenia). Pole wytwarzane przez gorczycę wyrównuje poziom ludzkiego biopola. Jest to bardzo ważne w procesie leczenia, ponieważ w obszarach narządów objętych stanem chorobowym występuje zanik naturalnego pola biologicznego lub jego zniekształcenie. Z tego też powodu komórki mają ograniczone możliwości samo regeneracji. Gorczyca posiada właściwości przeciwbólowe.


Właściwości te znane są od tysiącleci. Gorczyca stosowana jest jako skuteczny i bezpieczny środek uśmierzający bóle. Leczenie gorczycą stosowane jest głównie przy bólach reumatycznych i zwyrodnieniowych, przy różnego rodzaju stanach zapalnych w układzie kostno-stawowym, przy nerwobólach, migrenach i bólach głowy innego pochodzenia oraz przy bolesnych miesiączkach. Stosując wyroby gorczycowe (na miejsca chorobowe lub śpiąc na materacu wypełnionym gorczycą), człowiek, w sposób naturalny, biologicznie regulowany, jest optymalnie zasilany bioenergią. Nieustające pozytywne promieniowanie energii usprawnia własne, obronne, samoleczące mechanizmy, doprowadzając organizm do stanu równowagi, a wzmacniając układ immunologiczny zapobiega dalszym zachorowaniom. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu, rzadsze występowanie infekcji dróg oddechowych, schorzeń alergicznych i szybsze cofanie się zmian chorobowych, zwłaszcza schorzeń ortopedycznych.


Gorczyca jest naturalnym regeneratorem sił życiowych usuwa zmęczenie, poprawia samopoczucie, likwiduje bezsenność, reguluje działanie układu nerwowego ( poprawa nastroju w nerwicach i depresjach, wyciszenie psychiczne osób nadpobudliwych). Jest pomocna w leczeniu zaburzeń hormonalnych (poprawa przemiany materii i regulacja wagi ciała).


W odróżnieniu od środków farmakologicznych wyroby gorczycowe nie osłabiają siły mięśniowej, nie powodują uczucia rezygnacji, co jest przeszkodą w poprawnej rehabilitacji, ale ułatwiają aktywność mięśniową przez naturalne rozluźnienie mięśni. Poprawiają poza tym krążenie przyczyniając się do zwiększenia aktywności, energii życiowej i poprawy psychicznego samopoczucia.Korzystny wpływ na psychikę oraz poprawa pracy mięśni zapewnia możliwość uzyskania lepszych wyników podczas rehabilitacji i ułatwia zachowanie większej sprawności ruchowej w codziennym życiu.


Lepsze samopoczucie psychiczne i fizyczne pojawiające się przy stosowaniu wyrobów gorczycowych wzmocnionych bursztynem, ziołami i miedzią ma wpływ na poprawę ukrwienia ogólnego, regulację hormonalną i normalizację napięć mięśniowych. Dzięki temu wyroby gorczycowe znalazły szerokie zastosowanie w leczeniu niedowładów połowiczych na tle udaru mózgu, w przypadku zmian zwyrodnieniowych kręgosłupa (dyskopatia), powikłań neurologicznych, w przebiegu miażdżycy, cukrzycy, w padaczkach itp.


Układ hormonalny korzystnie reaguje na gorczycową regulację energetyczną, np. przy zaburzeniach funkcji tarczycy, przysadki mózgowej, gruczołów płciowych, kory nadnerczy. Obserwuje się też pozytywny wpływ w zaburzeniach przemiany materii, problemach z nadwagą, ale także w poprawianiu nastroju, a więc w nerwicach, depresjach, psychicznym wyczerpaniu, przemęczeniu, zaburzeniach snu.